Mikkelin torikauppiaiden parhaat reseptit

Tuo loppuvuoden juhlapöytiin uutta makua ja twistiä paikallisista raaka-aineista! Nouda laadukkat ja maistuvat ainekset paikallisilta tuottajilta Mikkelin Torilta ja nauti!

Ainekset:
n. 900 g punajuuria
170 g sinihomejuustoa
2 dl kermaa
mustapippuria
suolaa

Valmista näin

  1. Kuori punajuuret ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi tai raasta karkeiksi suikaleiksi. 
  2. Voitele uunivuoka ja lado punajuuret ja sinihomejuustomurut kerroksittain vuokaan.  
  3. Lisää pippuria maun mukaan sekä ripaus suolaa (sinihomejuusto on jo mukavan suolaista).
  4. Kaada kerma seoksen päälle. 
  5. Paista 180–200-asteisessa uunissa noin 1 tunti kunnes punajuuret ovat pehmeitä.

Sinihomejuusto-punajuurilaatikko

Kermaisen pehmeä punajuuri-sinihomejuustolaatikko sopii mainiosti vaikka  kinkun tai kalkkunan seuraksi. 

Shuba eli silli "turkin alla" – ukrainalainen juhlasalaatti

Värikäs ja herkullinen juuresruoka – perunaa, porkkanaa ja punajuurta kevyesti majoneesilla kerrostettuna.

Ainekset (4–6 annosta):
1 suolattu silli (tai 2 fileetä sillifilettä, esim. maustamatonta maustesilliä)
2–3 perunaa
2 porkkanaa
2 punajuurta (keitettyä tai säilykepunajuurta)
2 kananmunaa
1 pieni sipuli
150–200 g majoneesia
suolaa maun mukaan
(raastettua omenaa maukeutta antamaan)

Valmista näin:

  1. Keitä perunat, porkkanat ja punajuuret pehmeiksi. Anna jäähtyä ja kuori.
  2. Raasta tai hienonna perunat, porkkanat ja punajuuret erikseen.
  3. Hienonna sipuli ja silli pieniksi paloiksi.
  4. Kokoa ainekset kerroksitttain, majoneesia jokaiseen väliin: 1. kerros silliä, 2. kerros sipulia, 3. kerros perunaa, 4 kerros porkkanaa ja 5. kerros punajuurta. Lisää päällimmäiseksi hieman manjoneesia.
  5. Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli.
  6. Koristele keitetyllä ja raastetulla kananmunalla ja vihreillä yrteillä. 

Vinegretti eli kasvissalaatti kotoisista juureksista

Kotoista rosollia muistuttava rärikäs ja terveellinen salaatti sopii kylmäksi lisukkeeksi arkeen tai juhlaan.  

Ainekset (4–6 annosta):
2–3 perunaa
2 porkkanaa
2–3 keitettyä punajuurta (tai säilykepunajuurta)
3 suolakurkkua (tai etikkakurkkua)
1 pieni sipuli
(halutessa) 100 g herneitä tai keitettyjä papuja
2 rkl kasviöljyä (esim. auringonkukka- tai rypsiöljyä)
suolaa ja pippuria maun mukaan

Valmista näin:

 1. Keitä perunat, porkkanat ja punajuuret, kunnes ne ovat pehmeitä. Anna jäähtyä ja kuori ne.

 2. Leikkaa keitetyt kasvikset, suolakurkut ja sipuli pieniksi kuutioiksi.

 3. Lisää ainekset kulhossa, lisää herneet ja sekoita varovasti.

 4. Lisää öljy, suola ja pippuri. Sekoita ja maista.

 5. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunnin. 

Karpalokiisseli

Kirpeän raikkaasta karpalosta keität lempeän kiisselin. Nauti lämpimänä ohrauunipuuron kanssa tai kermavaahdon kera. 

Ainekset: 

4 dl karpaloita
1 l vettä
2 dl sokeria
3–5 rkl perunajauhoja

Valmista näin: 

  1. Murskaa karpalot perunanuijalla ja laita kattilaan kiehumaan veteen.
  2. Anna kiehua n. 20 minuuttia, jotta mehu irtoaa marjoista.
  3. Siivilöi pois marjat ja laita neste takaisin kattilaan.
  4. Lisää sokeri ja vispaa joukkoon vesitilkkaan liotetut perunajauhot. Anna kiehahtaa.

Imelletty perunalaatikko

Pettisen Pekan jauhoisista perunoista syntyy herkullinen laatikko joulupöytään. Näillä ohjeilla saat imellytyksen onnistumaan. 

Ainekset: 

2 1/2 kg Rosamunda perunoita
3/4 dl vehnäjauhoja
noin 3 dl keitinvettä
noin 1/2 l maitoa
suolaa
voita
1-2 rkl siirappia

Valmista näin: 

  1. Pese ja kuori perunat ja keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat.
  2. Anna perunasurvoksen jäähtyä hieman kättä lämpöisemmäksi. Ohenna survosta parilla kolmella desillä lämmintä keitinvettä. Perunamassan pitää olla 55-70°C, jotta peruna imeltyy. (Huom! Ei yli 75°C, silloin perunalaatikko ei imelly.)
  3. Lisää massaan puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi.
  4. Pane kannella peitetty perunamuusikattila noin 60°C:seen uuniin imeltymään.
  5. Sekoita puolen tunnin kuluttua loput jauhot. Jatka imeltämistä vähintään 3-4 tuntia. Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun.
  6. Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen.
  7. Mausta seos suolalla ja tarvittaessa siirapilla.
  8. Kaada seos voideltuun uunivuokaan vain puolilleen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos haluat, pane pari voinokaretta pinnalle. Jos pinta tummuu liikaa, niin peitä.
  9. Paista laatikkoa noin 150 asteessa pari tuntia.