Kaupankäyntiä 1700-luvulta saakka

Hallitustori eli Mikkelin kaupungin päätori sijaitsee kaupungin keskustan ytimessä. Voit nauttia vilkkaista markkinoista ja monipuolisesta tarjonnasta. Yksi Mikkelin Torin erikoisuuksista on jo 10 vuoden ajan jatkunut yömyynti. Tori koko täydellisen uudistumisen vuonna 2011, kun torin alle rakennettiin Toriparkki. Torin laidalla, entisen lääninhallituksen edessä, sijaitsee marsalkka Mannerheimin patsas.

Torin värikäs historia 

Mikkelin ensimmäiset markkinat järjestettiin 1700-luvun loppupuolella, jolloin tori sijaitsi silloisen Naisvuoren ja Kirkkopuiston välisellä alueella. Maaliskuussa järjesteyt toiset markkinat nousivatkin sitten jo Suomen suurimmiksi markkinoiksi.

Torin kulta-aika oli kaupungin perustamisen ja 1860-luvun välissä, joloin markkinoilla oli tarjolla mm. karjaa, viljaa, voita, hevosia, hamppua, pellavaa sekä venäläisiä tuontitavaroita. Myytävänä oli myös käsityölästen tekemiä tuotteita satuloita, saviastioita, vaatteita, puuesineitä ja leivonnaisia – erityisesti viipurinrinkeleitä. 

Uuden ajan alussa Mikkelin pitäjäläisten suurin osa ajasta kului maataloustöissä ja askareissa. Talvisaikaan oli mahdollisuutta tehdä muutakin, tavaroiden kuljetukseen ja kaupantekoon lähdettiin vasta rekikelillä. Tuolloin kaupanteko ei ollut sallittua kuin kaupungeissa tai markkinapaikoilla – ja se oli kaupunkien porvarien etuoikeus. Maalaisten tuli pysyä maanviljelyssä, mutta tarvitsivathan he myös muita tuotteit, eivätkä pystyneet kuluttamaan kaikkea maatalouden tuottoa. Maalta oli siis lähdettävä kaupunkeihin kaupantekoon. Ulkomaantavaroiden ostoon maalaisten oli mentävä joko merenrannan tapulikaupunkeihin tai maa- ja ylämaakaupunkeihin. Ulkomaantavaroita vaihdettiin turkiksilla, vuodilla, viljalla ja kapakalalla. 

Lähde: menneisyydenmikkeli.wordpress.com