Kotileipomo Väinö Kiianen

Kotileipomo Väinö Kiianen

Wiipurin rinkelit ovat olleet kautta aikain laajalti Suomessa kuuluisia. Ne tunnetaan Venäjällä ja Ruotsissakin. Usea Ranskalainen, Englantilainen tai Saksalainen muistaa myös Wiipurinrinkelin, näöltään yksinkertainen, mutta maultaan erinomaisen leivonnaisen. 
Laajalle levinnyt maine sai alkunsa harmaasta menneisyydestä. Muinaistaru sen kertoo aikaisemmilta ajoilta näin:

  • Wiipurin rinkelit ensimmäisenä ilmaantuivat luostarien mystisen elämän keskuudessa. Luostariveljet muinaisessa katoolisessa Wiipurissa söivät tätä leivosta, jonka valmistustavan ne yksin tiesivät.

  • Tähän aikaan vain luostareilla oli yksinoikeus tehdä näitä. He söivät ankaran pitkien paastojen jälkeen näitä maidon kera.

    Myöhemmin luostarit alkoivat myydä näitä rinkeleitä seurakuntalaisilleen saadakseen tuloja siunattuina leipinä.
    Koko katolisen ajan valmistustaito- ja oikeus pysyi luostarien tietona ja oikeutena.
    Näitä ei moni yrittämälläkään onnistunut mukailemallakaan tekemään. Ne jäivät pelkiksi yrityksiksi.
    Suku jonka viimeinen sukulainen oli luostarissa sai periä reseptin itselleen ja pitänyt sen omana tietonaan näihin päiviin saakka.
    Wiipurinrinkelin päästyä luostarinmuurien salakammioista ihmisten ilmoille, herätti jo senaikaisessa yleisössä erinomaista huomiota.
    Ylhäisten ja äveriäiden kaikenlaisissa juhlatilaisuuksissa piti Wiipurinrinkelin olla ehdottomasti juhlapöydällä herkullisin makuineen ja tuoksuineen.
    Sanomattakin selvää että rinkelinmuoto on tullut tietynlaisesta rukousasennosta. (Kädet rinnalla ristissä.)
    Me myymme itse Rinkeleitä Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa, Hämeessä ja Uudenmaan alueella eri kunnissa erilaisissa myyntitapahtumissa.
    Suvussamme Wiipurinrinkelit ovat kulkeneet jo 1600 luvulta saakka. Resepti on siis aito ja alkuperäinen.
    Ennen rinkelit paistettiin ruisolkienpäällä pellillä. Nykyin se on kiellettyä.

    Terveisin
    Kotileipomo Väinö Kiianen 

    puh 0500 886 949